Updates

4 days ago

Wijs in diversiteit

Wij zijn trots om aan te kondigen dat Don Vitalski en Hind Eljadid de eerste editie van het Feest van de Moedertaal zullen hosten, volgende zaterdag 22/02/20 vanaf 14:45 op het Moorkensplein in District Borgerhout. Ze ontvangen je op een volksfeest voor alle leeftijden met de onthulling van het monument van de moedertaal, poëzie, slam poetry, een verhalenhoekje voor kinderen, traditionele Bengaalse dans, comedy, wereldkeuken, een verhaalcarousel en véél meer. Optredens zijn er van onder meer de nieuwe Antwerpse stadsdichter Sec Koe, Antwerpse hip hop revelatie Mel Ross, de weergaloze comedians Manu Moreau, Nigel Williams en vele anderen. Deze dag staat in het teken van de taalkundige en culturele diversiteit en Borgerhout is daar trots op! Meer details hieronder:

13:00: Samenlevingsopbouw Antwerpen stad vzw nodigt je uit op een zeer interessante lezing over meertaligheid in Antwerpen met Nesrin El Ayadi. Schrijf je snel hier in: samenlevingsopbouw-antwerpenstad.be/inschrijving-talk/

14:45: start van de ceremonie met de onthulling van het monument van de moedertaal (creatie van het monument door onder meer Zahid Belgium), in aanwezigheid van, Marc Vervenne, voorzitter van de Vlaamse Unesco Commissie. Mohammed Shahdat Hossain , ambassadeur van Bangladesh, schepen Ben Van Duppen die dit event coördineert met intitatiefneemster Sharmin Shayla en districtsburgemeester Marij Preneel van Borgerhout. Dit wordt gevolgd door een bloemlegging van onder meer leden van de Bengaalse gemeenschap.

Deze bloemlegging is van gigantisch belang voor de Bengaalse gemeenschap. 21 februari werd door UNESCO erkend als Internationale Moedertaaldag ter ere van de taalverscheidenheid, ingegeven door de Nationale Taalbeweging van Bangladesh in 1952. Vóór de onafhankelijkheid in 1971 was het huidige Bangladesh nog Oost-Pakistan. Toen de Pakistaanse regering, ondanks haar eeuwenoude geschiedenis, zich bewoog om Bangla van officieel gebruik uit te roeien en het te vervangen door Urdu, voerden studenten van de Dhaka-universiteit op 21 februari 1952 een vreedzaam protest uit. De Pakistaanse politie opende het vuur, verwondde en doodde demonstranten. Het is ook bekend als Shohid Dibôsh (Martelaren Dag). Door de jaren heen groeide de dag wereldwijd uit tot een event dat diversiteit viert.

In ons district en stad, wonen veel mensen die Nederlands niet als eerste taal zullen claimen. Het belang van de moedertaal is groot, het is een sterke draad die familie bij elkaar houdt, die vrienden verbindt en deel uitmaakt van de identiteit. Diverse studies bevestigen dat het goed beheersen van de moedertaal, ook de verdere ontwikkeling bevordert, waaronder het leren van een nieuwe taal. Genoeg redenen dus om deze dag te vieren.

Diverse organisaties zetten mee hun schouders onder dit event in District Borgerhout: Vlaamse UNESCO Commissie, Samenlevingsopbouw Antwerpen stad vzw, FMV - Federatie van Marokkaanse Verenigingen, BIS-Vlaanderen, Academie Borgerhout, VOEM, Unie Van Turkse Verenigingen - Bindus, Verhalenwerf, FMDO vzw, Vzw AIF, Internationaal Comité Vzw, Bib Vrede, Ons Huis, Buurtwerk Borgerbaan, de Albanese Unie, StampMedia, Nik-nak - meertalige kinderboekjes, Dahira Touba Anvers, Hoop Kiel en andere.

Zij zorgden voor interessante standjes, wereldkeuken en ze selecteerde namen die resulteerden in deze topaffiche met:

Hind Eljadid, Don Vitalski, Nigel Williams, Sec Koe, Surabhi, Adama Diallo Dit Omzo, Laura Senior, DJ All-man, Zahra Elj, eTIKet-Belgium, Otrada, Mel Ross, Anastassiya Kramer, Manu Moreau, Bengaalse kindergroepen, Ahmad Muhammad Abu Sen in samenwerking met Samenschool.

Tot volgende zaterdag? 😉
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 weeks ago

Wijs in diversiteit

#profielkader Het antipestvirus 'STIP IT' online verspreiden? Dat kan ook via dit leuke profielkader. #stipit #weektegenpesten ... See MoreSee Less

View on Facebook

2 weeks ago

Wijs in diversiteit

Netwerkislamexperten nodigt uit op hun 4de livesessie op 12 februari. Khalid Benhaddou zal samen met Chris Wyns jullie vragen beantwoorden.
De livesessie zal gaan over: ‘Ouderparticipatie en ouderbetrokkenheid’.
... See MoreSee Less

View on Facebook

3 weeks ago

Wijs in diversiteit

GEZOCHT: Buddy's voor anderstalige nieuwkomers in Leuven! 🌎 Voel jij je geroepen? Meer info 👇 en op www.leuven.be/buddy-nieuwkomers ... See MoreSee Less

View on Facebook

4 weeks ago

Wijs in diversiteit

Vandaag vieren we de Internationale Dag van het Onderwijs.🙌
Onderwijs is uiterst cruciaal voor de ontwikkeling van een kind én van een samenleving, wij zetten hier dan ook dagelijks op in!
... See MoreSee Less

View on Facebook