Updates

4 weeks ago

Wijs in diversiteit

▶️ Hoe ga je als leraar om met diversiteit in de klas? En hoe ondersteun je leerlingen tijdens hun identiteitsontwikkeling?
🔎 Ontdek het in de 2e module van #nocapbe. ✍️ Inschrijven of meer info? 👉 bit.ly/3mT9G1v

#diversiteit #identiteit #cirra

KLASSE Mediawijs Emilie Le Roi
... See MoreSee Less

View on Facebook

3 months ago

Wijs in diversiteit

KOALA ... See MoreSee Less

View on Facebook

5 months ago

Wijs in diversiteit

“‘Geef je ons nog wat geschiedenis, mevrouw?’ De meerderheid van mijn zesdejaars heeft een migratieachtergrond. Ze vallen uit de lucht als ik tijdens de lessen PAV vertel over de driehoekshandel en het kolonialisme. En dat de Arabieren al aan slavenhandel deden vóór de Europeanen. Voor jongeren met een Berberse achtergrond, of mijn OKAN’ers uit Palestina, is dat hún geschiedenis. Ze vinden het enorm interessant.”

“Zonder die verhalen kunnen leerlingen de wereld vandaag niet snappen: waarom Spaans de voertaal is in Mexico bijvoorbeeld. Of waarom er opstand is in Amerika. Als je niet weet dat Afrika in stukjes werd opgedeeld door de Europeanen, snap je niet waarom daar zoveel burgeroorlogen zijn. Toon je niet hoe Europa rijk is geworden, dan begrijpen ze de heisa over Leopold II niet. Als leraar PAV is het makkelijk om te zeggen: ‘Te tijdrovend, ik behandel dat niet.’ Maar hoe zorg je dan dat ze de actualiteit begrijpen?”

“Van onze leerlingen actieve burgers maken, lukt niet met klassieke, passieve geschiedenisles. Daarom vertrek ik vanuit stereotypen en vooroordelen, vertel ik over discriminatie en racisme, over genocide en holocaust. Leerlingen presenteren zelf hun opzoekwerk over kolonialisme en stellen elkaar vragen. ‘Wat heeft de slavenhandel gestopt? Hoe zijn de rechten van de mens verbeterd?’ Met dat soort voorbeelden van geweldloos verzet, toon ik hoe ook zij als groep positieve verandering kunnen brengen.”

>> Ines Dewulf is leraar PAV in het Technisch Atheneum Lokeren en geeft lessen over kolonialisme aan haar leerlingen van 6 bso verzorging.

© Kevin Faingnaert
... See MoreSee Less

View on Facebook

5 months ago

Wijs in diversiteit

“Vandaag leven we in een diverse samenleving. Mensen met verschillende culturele achtergronden en uit verschillende etnische groepen zoeken hun weg. Dat is niet altijd vanzelfsprekend. Zeker als we meer aandacht hebben voor de verschillen en minder voor de gelijkenissen.”

Op de Werelddag van de culturele diversiteit geven we graag enkele suggesties om eens over het culturele muurtje te kijken. 👱‍♀️👳‍♂️🧕 Bekijk bijvoorbeeld eens een (teken)film of vertel eens een verhaal uit een andere cultuur of religie. 📖 Zo verruim je je eigen horizon en die van de kinderen. Je kan ook muziek uit andere culturen opzetten en beluisteren. 🎶

Boeken en verhalen vind je op www.boekenzoeker.be onder de zoekterm ‘culturen’. Je vindt hier ook de mooiste ‘wiegeliedjes van hier en elders’ of ‘liedjes zonder grenzen’.
Op Groeimee.be vind je tips over opvoeden in een diverse samenleving: 👉https://bit.ly/3v7oTNv.
We wensen iedereen een verruimende dag toe!
... See MoreSee Less

View on Facebook